IEC 62443 Industrijska sigurnost

APICURA Business Intelligence klijentima koji svoje poslovanje žele certificirati ISO sustavima upravljanja, uz neovisno usklađivanje, omogućava i usklađivanje s europskom pravnom regulativom zaštite podataka (GDPR, ePrivacy, NIS) u sklopu same implementacije ISO standarda u poslovanje organizacija s kompletnom popratnom pravnom podrškom.

 

IEC 62443
Standardi industrijske kibernetičke sigurnosti
Industrial Cybersecurity Standards

Međusobna povezanost naprednih računalnih i upravljačkih mreža i sustava ima svoje prednosti i mane. Ranjivost sustava u jednom sektoru može utjecati i oštetiti više sektora. Stoga je ključno da se standardi kibernetičke sigurnosti primjenjuju i implementiraju u industriji ili drugim sektorima. ISA/IEC 62443 – Sigurnost industrijske automatike i upravljačkih sustava je grupa sigurnosnih standarda primjenjiva na sve ključne industrijske sektore i kritičnu infrastrukturu. Razvijeni su u suradnji sa međunarodnim stručnjacima za pitanja kibernetičke sigurnosti koji su zaposleni u industriji, državnim vladama i institucijama različitih zemalja, svjetskim znanstvenim akademijama te predstavljaju sveobuhvatan pristup problematici kibernetičke sigurnosti.

 

ANSI/ISA-62443-3-3-2013

Sigurnost industrijske automatike i upravljačkih sustava – Dio 3-3: Sigurnosni zahtjevi sustava i razine sigurnosti (Security for Industrial Automation and Control Systems Part 3-3: System Security Requirements and Security Levels). Ovaj standard definira zahtjeve za sustav tehničke kontrole. Zahtjevi su u skladu s temeljnim zahtjevima opisanim u ISA-62443-1-1, uključujući definiranje zahtjeva za određivanjem razine sigurnosti upravljačkog sustava. Ti se zahtjevi koriste zajedno s definiranim zonama i čvorištima za uspostavljanje odgovarajućeg cilja kontrolnog sustava.

 

ANSI/ISA-62443-2-1-2009

Sigurnost industrijske automatike i upravljačkih sustava: Uspostavljanje industrijske automatike i upravljanja programom sigurnosti sustava (ANSI/ISA-62443-2-1-2009, Security for Industrial Automation and Control Systems: Establishing an Industrial Automation and Control Systems Security Program). Ovaj standard se bavi problemom sigurnosti industrijske automatike i upravljačkih sustave. Opisuje elemente sadržane u sustavu upravljanja kibernetičkom sigurnosti za uporabu u okruženju industrijske automatike i upravljanja te daje smjernice kako ispuniti zahtjeve standarda za svaki element u sustavu.

 

ANSI / ISA-62443-1-1-2007

Sigurnost industrijske automatike i upravljačkih sustava – Dio 1-1: Terminologija, koncepti i modeli (Security for Industrial Automation and Control Systems Part 1: Terminology, Concepts, and Models). Prvi u nizu ISA standarda koji se bavi temom sigurnosti industrijske automatike i upravljačkih sustava, specifično elektroničkom sigurnosti tih sustava. Standard uključuje osnovne koncepte i modele vezane uz kibernetičku-sigurnost za industrijske kontrolne sustave.

 

ANSI / ISA-TR62443-2-3-2015

Sigurnost industrijske automatike i upravljačkih sustava – Dio 2-3: Upravljanje zakrpama u IACS-u (Security of Industrial Automation and Control Systems Part 2-3: Patch Management in the IACS Environment). Ovo tehničko izvješće definira zahtjeve koje moraju ispuniti vlasnici imovine i dobavljači proizvoda. Oni koji su uspostavili i održavaju IACS-ov program sustava upravljanja zakrpama.

 

Ovaj standard u kombinaciji sa odgovarajućim softverskim rješenjem namijenjen je predstavnicima poduzeća u industriji. Namjenjen je gradskim sredinama koje upravljaju poduzećima za distribuciju energije, opskrbe vodom. Namjenjen je prerađivačkoj industrije, trgovini, turizmu, poljoprivredi. I namjenjen je drugim sektorima kojima je cilj opstanak i rast na jedinstvenom digitalnom tržištu EU.

 

AUTORSKI TEKST, Zabranjeno je prenošenje sadržaja ili dijela sadržaja bez izričite dozvole autora.

POŠALJITE UPIT